Cybernet S-Meter verschillen

Voor al je vragen over wat voor type meter dan ook!

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor RetroBakkie1981 » 24 jan 2023, 20:27

Ik heb een aantal oude 22 kanalen bakjes (Hy-Com, Stabo, Multitech) die ik weer aan de praat heb gekregen. Beetje schoonmaken, proberen om in oude staat terug te brengen, nostalgie! Vroeger in mijn jeugd wist ik niet dat heel veel van deze bakjes uit dezelfde fabriek kwamen hahaha. Nu ouder en beetje wijzer? Jep, allemaal van binnen een zelfde Cybernet print, de een wat uitgebreider dan de ander natuurlijk. Nu heb ik niet echt de apparatuur om een S-Meter af te kunnen stellen, ik gebruik dus maar een "referentie" bakje (Danita 340), ook natte vinger werk, maar je mot ergens beginnen..)) en zo hetzelfde S-signaal op een vast lokaal station op alle bakjes ingesteld. Nu valt op dat met name bij de Multitech S-meter het gewone FM "ruis" niveau het minst is van alle, maar wanneer er een station binnenkomt zie je bij de Multitech heel snel de meter al klem in de hoek slaan, terwijl bij de andere een ( bijvoorbeeld) gewone S-7 geeft (RF gain open op alle). De Multitech lijkt alsof er geen rem op staat, meer "alle remmen los" :D
Ze ontvangen alledrie wel echt heel goed, heb een President Barry II en een Alan 48Pro die hieraan echt niet kunnen tippen, had ik niet verwacht van deze meer dan 40 jaar oude 27MC bakjes!

Zijn die S-meters allemaal zo verschillend onderling??
RetroBakkie1981
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 20 sep 2021, 21:26

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Snof » 25 jan 2023, 15:37

Er zit idd een heel groot verschil in als je gaat vergelijken tussen diverse merken, meters worden meestal afgesteld op S9.
https://www.youtube.com/watch?v=pIlDJ7L ... adioRepair
Laatst bijgewerkt door Snof op 25 jan 2023, 16:28, in totaal 1 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 405
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Wimpie » 25 jan 2023, 15:45

Jouw conclusie is (helaas?) juist. Het geldt niet alleen voor CB bakkies, maar ook voor HAM apparatuur. Bij veel oude 0.5 W CB bakkies gaat bij heel sterk signaal de meter zelfs wat terug (bijv Amroh 707 en 007)
Wimpie
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 709
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00
Woonplaats: Maarssen

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor 19-DT-170 » 25 jan 2023, 16:11

Je moet ook niet vergeten dat een S-meter een indicatie is, en geen meetinstrument.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1972
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor RetroBakkie1981 » 31 jan 2023, 22:19

Dank voor jullie reacties, inderdaad zijn al die meters verschillend ondanks dat het dezelfde hardware is.
Toch mag ik die oude bakkies wel, die ouderwetse lampjes, alle knopjes bedienen zonder in een menu, of via toetsen combinaties etc. te moeten duiken.
Zelfs de "ruis" klinkt (voor mij dan) beter dan bij de Barry II en de 48Pro, alsof er tegenwoordig digitaal iets wordt gedaan met de audio?
Geef mij maar die ouwe meuk... Zal de leeftijd wel zijn :lol:
RetroBakkie1981
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 20 sep 2021, 21:26

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Snof » 01 feb 2023, 13:43

Je kunt de s meter toch afstellen op een station dat met iets ruis binnen komt, op bv s7
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 405
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor 19-DT-170 » 01 feb 2023, 23:25

Snof schreef:Je kunt de s meter toch afstellen op een station dat met iets ruis binnen komt, op bv s7

S-meters worden geijkt op een signaal van S9
Als je op S7 gaat ijken dan kan het zijn dat de meters nog verder van elkaar gaan afwijken.
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1972
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Snof » 02 feb 2023, 14:06

Dat weet ik maar als je daar geen apparatuur voor hebt zul je iets anders moeten.
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 405
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor 19-DT-170 » 02 feb 2023, 14:06

Snof schreef:Dat weet ik maar als je daar geen apparatuur voor hebt zul je iets anders moeten.

Het beste is om dan overal af te blijven in plaats van maar wat te doen, met alle goede bedoelingen...
Groet,

Pascal / 19-DT-170 / CB0EYS
19-DT-170
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1972
Geregistreerd: 13 sep 2010, 20:09
Woonplaats: Zuid-Limburg

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Snof » 02 feb 2023, 14:34

Er is al aangedraaid dus het klopt absoluut niet meer, s7 voor een lokaal station is wel weinig als het op enkele km afstand zit....en een meter krom in de hoek lukt hier bv maar door 2 stations die op 1 km afstand zitten en meer vermogen gebruiken.
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 405
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor RetroBakkie1981 » 03 feb 2023, 17:23

In alle bakkies die ik verzameld heb op rommelmarkten, inboedelhallen etc. was al gerotzooid, extra weerstanden erin, draden van schakelaars af, ferrietkernen gebroken, trimmertjes in serie met kristal, gaten achter in de kast geboord etc.. uiteindelijk een dove bak, naast de frequentie en sommige kanalen die niet meer werken, tja... wat wil je, deed ik vroeger ook :lol: Brommers moest je ook opvoeren hahaha
Gelukkig heb ik aardig wat reserve spul van deze bakkies om eea te fixen. Ik krijg het uiteindelijk allemaal redelijk weer aan de praat, alleen sommige zaken zoals de S-meter ijken blijft natte vinger werk. Maar blijft leuk om te prutsen aan die dingen
RetroBakkie1981
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 19
Geregistreerd: 20 sep 2021, 21:26

Re: Cybernet S-Meter verschillen

Berichtdoor Snof » 04 feb 2023, 11:13

Ik gebruik als reverentie mijn Yaesu en crt 6900 die geven beide hetzelfde S signaal aan, neem ik bv de oude superstar 360 fm, die meter is in het begin lood zwaar maar krijgt halverwege ineens haast tot 9 +15 db....30 db lukt alleen als je hier 100 meter vandaan zit in de auto.
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 405
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41


Keer terug naar Meters

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast