Power meten met de Monacor FSI-5

Voor al je vragen over wat voor type meter dan ook!

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Roco » 08 nov 2022, 17:53

Hallo
Achter mijn PNI 8001 heb ik de Monacor FSI-5 hangen. De SWR kan ik prima aflezen ( 1.1), maar de power meter heeft 2 schalen. En ik weet even niet hoe ik die moet aflezen. Er zijn 2 schaalverdelingen, nl 0-100 en 0-50. Wie kan mij daar bij helpen/dit uitleggen? Zou het zeer op prijs tellen.
Ik zend dus FM op de 27 MC, de power meter slaat uit tot net voorbij het eerste streepje na de 2.
(antenne PNI ML70 staat op metalen plaat, zender ligt aan aarde)
Het meest voor de hand liggende is om de 0-50 schaal af te lezen, maar is dat zo.........
In de handleiding van de Monacor staat achter 28 MC dat de Instrumenten-Vollausschlag bij schaal 50 W 2,2 is.
Kijk, die regel snap ik dus niet helaas.

gr Ronald

Afbeelding
Roco
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 08 nov 2022, 00:55

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Wimpie » 08 nov 2022, 23:01

Jouw gegevens kloppen. Dus als je de knop op 2.2. zet, en je biedt 50 W in de 10 m band aan (dus 28 MHz), dan heb je volle schaal uitslag (dus 50W aanwijzing). Wel meten op een dummy load (dus goede SWR).

Tussen de 2 en de 4 zitten 10 streepjes, dus de afstand tussen twee streepjes is 0.2. Voor 50 W volle schaal en 28 MHz zet je de draaiknop één streepje voorbij de 2 (met de klok mee). Vervolgens kun je je vermogen meten door af te lezen op de 50W schaal.

Op CB (bijv 27.385 MHz) komt volle schaal overeen met iets meer dan 50W, maar ik zou je daar niet druk over maken. Ik heb er ook nog een staan (maar weet niet of hij het nog doet).
Wimpie
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 700
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00
Woonplaats: Maarssen

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Roco » 09 nov 2022, 01:04

Dag Wimpie
Dank voor je antwoord, maar.......
Ik ben iets vergeten te vertellen zie ik.
Mijn PNI 8001 heeft een max zendvermogen van 4 Watt. Meer kan ik dus ook niet aanbieden. Daarom snap ik de schaalverdeling dus niet en ik zit dus vast
op 27 MC, 10 meter band is niet voorhanden.
Roco
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 08 nov 2022, 00:55

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Wimpie » 09 nov 2022, 18:43

Je hoeft geen 50 W aan te bieden. De instelinstructie (dus de knop op stand 2.2) zorgt er alleen voor dat op 11/10 m je vermogen kunt aflezen op de onderste schaal (die tot 50W gaat).

Tussen 1 en 5 W is ieder streepje één Watt (onderste schaal van de rechtermeter). Bij 4 W zou de meter dus op het streepje links van de 5 moeten staan. Zorg wel dat je SWR netjes is (of gebruik een dummy load).
Wimpie
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 700
Geregistreerd: 28 nov 2014, 23:00
Woonplaats: Maarssen

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Ernst » 09 nov 2022, 20:44

Avatar gebruiker
Ernst
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1684
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Roco » 09 nov 2022, 21:44

Duidelijk Wimpie, dank je wel.
Zoals het geheel nu afgeregeld was, stond het vermogen op 4 Watt op de 50 Watt schaal, maar met potmeter stand 6.
Dus terug gezet naar 2,2 en de SWF bleef mooi op 1.1
Meteen getest en zo bleek wat al veel vaker voorkomt, dat de PNI 8001 niet over het volle vermogen van 4 Watt beschikt. 2 1/2 Watt, verder komt ie niet. Was er al bang voor. En het was zelfs nog lager, omdat ie op "LO "stond afgeregeld. Via de weinig bekende knoppen combinatie het vermogen op "HI " gezet en zo kwam de 2 1/2 op de schaal tot stand.
Dus de 8001 open gemaakt en de vemogens potmeter bijgesteld tot max 4 Watt. Er zit nog zo'n potmetertje rechts er van, maar die deed niets.
In ieder geval weet ik nu dat ik het maximale er uit haal.
bedankt Wimpie voor de informatie !

Afbeelding
Roco
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 08 nov 2022, 00:55

Re: Power meten met de Monacor FSI-5

Berichtdoor Roco » 10 nov 2022, 02:00

Ernst schreef:https://www.zendamateur.com/download/file.php?id=17610&sid=2711a694dd886aff7c77c631eb704faf



Dank je Ernst, voor deze link.
Deze manual had ik idd al, en daar snapte ik dus iets niet van.
Inmiddels dus duidelijk, dank voor het meedenken.

gr, Ronald
Roco
Nieuw Lid
Nieuw Lid
 
Berichten: 4
Geregistreerd: 08 nov 2022, 00:55


Keer terug naar Meters

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast