Nanovna

Voor al je vragen over wat voor type meter dan ook!

Moderators: 19-AT-068 Frank, Thijs, Remco Rozenburg, erik_ark

Nanovna

Berichtdoor Robber57 » 24 maart 2021, 00:09

Ik heb er onlangs eentje gekocht maar daar ging eerst wat uitzoek werk aan vooraf, er word veel gekloond in china en de klonen zijn niet allemaal even goed, en dan zijn er ook nog diverse modellen en typen.
Dus mijn bevindingen alhier samen met wat adressen waar je eea kunt kopen, doe er je voordeel mee, ofniet :wink:

Een vna is een vector network analyzer, een kastje waarmee je apparaten en componenten door kunt meten, het kastje geeft een grafiekje waaruit je eea kunt afleiden.
Dat kan bv de doorlaat grafiek zijn van een low-pass filter of de swr grafiek van een antenne maar je kunt ook losse componentjes zoals weerstanden,condensators en spoeltjes meten op hun gedrag door de frequentie band heen.

Afbeelding
De originele nanovna is gemaakt door een meneer eddy555, het was een doehetzelf bouwkitje dat tot ongeveer 300 mhz werkte en zo'n 100 meetpunten had, deze is niet meer leverbaar, er zijn nu verschillende aanbieders die elk zo hun variant er op hebben gemaakt, ieder heeft zo zijn eigen voor en nadelen.
Onderscheidend is het scherm formaat, 2,8 of 4 of 4,3 inch diagonaal, de 4 inch (10cm) is duidelijk in het voordeel, je hebt gewoon net wat meer beeld maar levert wel iets van compactheid in alhoewel de 4 inch ook nog steeds in je binnenzak past.
Frequentie bereik: tot 300 mhz, of dit originele bereik opgerekt tot 1 a 1,5 ghz of er is min of meer een geheel nieuw ontwerp met een bereik van zelfs 3-4 ghz
De firmware vd apparaatjes speelt ook parten, ene meneer dislord heeft een alternatieve firmware gemaakt die de mogelijkheden aanzienlijk oprekt maar deze firmware past eigenlijk alleen in de versie die redelijk gelijk is aan het origineel.
Ondertussen hebben alle varianten een ingebouwt lithium batterijtje en zijn ook te gebruiken icm een pc en software, de software is niet echt uitgebreid maar voldoet.
Alle versies worden geleverd in een luxe doosje met een setje kabeltjes, eensma ijk-setje,usb kabeltje, een handkoordje en een menu wijzer, een echte gebruiksaanwijzing is er niet maar online is veel info te vinden.

Afbeelding
De Hugen variant, nanovna-H of nanovna-H4 zit het dichtst bij het origineel, in 2,8 of 4 inch(480x320), kan met de dislord firmware tot 400 meetpunten hebben en een meetfrequentie tot 1,5 ghz, die frequentie word bereikt mbv harmonischen van de grond frequentie(fundamental)dat is niet zo'n mooie techniek en kun je niet oneindig oprekken maar tot nu toe werkt het tot zo'n 1,5 ghz, het eind is daarmee wel zo'n beetje in zicht en op de hogere frequenties is de meet kwaliteit (dynamisch bereik)niet al te best, tot 600 mhz uitstekend, daarboven word het rap minder.
Deze versie heeft de grootste gebruikers groep en is het meest uit ontwikkelt en stabiel,het eind van de hardware techniek is echter in zicht, te koop op alibaba of aliexpress in de Hugen shop geleid door een mevrouw Maggie.
Gebruikers groep (en als je lid word een uitgebreide wiki en forum): https://groups.io/g/nanovna-users/topics
Hugen Kopen, word geleverd met dislord firmware;
2,8 inch: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 77955.html
4 inch: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 45943.html
Aliexpress 2,8 inch; https://nl.aliexpress.com/item/4001061427975.html
Alibaba site kent geen paypall maar als je een berichtje stuurt naar mevrouw Maggie regelt ze dit voor je persoonlijk.

Afbeelding
De deepelec variant, nanovna-F met een 4,3 inch ips paneel met hogere resolutie(800x480), een opgerekte frequentie tot 1 ghz en verder op te rekken tot 2,7 ghz mbv harmonischen, 100 meetpunten, een versie met tuimelwiel of drukkknopjes.
De hardware en oom de firmware is niet compatibel, de versie kent dus zijn eigen gebruikersgroep en firmware ontwikkeling.
Website: https://deepelec.com/product/
Kopen: https://nl.aliexpress.com/item/4000402236126.html

Afbeelding
Afbeelding
De nanoRFE S-A-A-2 variant nanovna-V2plus en nanovna-V2plus4 (2,8 en 4 inch)
De meest recente, ook een nieuwe ontwikkeling met nieuwe hardware en firmware dus niet compatibel met het origineel maar wel op dit moment met de grootste potentie voor de toekomst, de hardware is superieur aan de andere varianten maar betrekkelijk nieuw en nog niet zo ver uitgewerkt als de oude versie.
Voordeel: 200 punten(2,8 inch) 400 punten(4 inch) bij 3-4 ghz bereik zonder gebruik van harmonischen waardoor een veel hoger dynamisch bereik/meet kwaliteit, daarbij ook nog een veel hogere scansnelheid, deze versie is goed bruikbaar tot aan wifi gebied.
De 4" versie heeft een metalen behuizing, de 2,8 met een plastic doosje.
Probleempje: mondjes maat leverbaar, op dit moment niet te koop, je kunt (kosteloos) inschrijven op een nieuwe lading die er aan zit te komen en krijgt dan voorrang, nieuwe lading is eind maart-april verwacht.
Vrijwel alle versies die je op andere websites kunt kopen zijn (slechte) klonen.
Ik heb begrepen dat afhankelijk van waar of hoe je hem koopt (verzend) er mogelijk geen batterij in zit maar dit is een standaard lithium 18650 die overal te koop is.
Gebruikers groep; https://groups.io/g/NanoVNAV2/topics
Site; https://nanorfe.com/nanovna-v2.html
Te koop en inschrijven 2,8"; https://www.tindie.com/products/hcxqsgr ... a-v2-plus/
4" versie; https://www.tindie.com/products/hcxqsgr ... -v2-plus4/
Aliexpress; https://nl.aliexpress.com/item/1005001688889730.html


De nanovna wiki, https://groups.io/g/nanovna-users/wiki
Robber57
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 276
Geregistreerd: 10 sep 2015, 23:48

Re: Nanovna

Berichtdoor Henry hpsd » 24 maart 2021, 08:10

Informatief !
Tnx !
Henry hpsd
Opgegeven Geval!
Opgegeven Geval!
 
Berichten: 1416
Geregistreerd: 18 feb 2007, 15:39
Woonplaats: Opende

Re: Nanovna

Berichtdoor Erik » 24 maart 2021, 08:18

Dankjewel, zeer informatief. :)
Afbeelding AfbeeldingAfbeelding
Avatar gebruiker
Erik
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
www.cbforum.nl SUPERRRRR Freak
 
Berichten: 422
Geregistreerd: 20 jul 2008, 22:25
Woonplaats: Zuid Nederstad in Wereldland

Re: Nanovna

Berichtdoor Snof » 24 maart 2021, 23:40

Dat is idd zeer bruikbare informatie die aardig wat tijd heeft gekost, als ik wat meer gevorderd ben ga ik daar eens mee aan de slag maar voorlopig eerst maar eens met de RigExpert AA 650 ZOOM wat oefenen.
Avatar gebruiker
Snof
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 169
Geregistreerd: 31 maart 2020, 14:41
Woonplaats: Wijchen

Re: Nanovna

Berichtdoor Lex.Michdebak » 25 maart 2021, 13:02

Top speelgoed voor bijna niks. Ook leerzaam als je wat youtube videos erbij pakt over hoe je het ding moet gebruiken, je leert toch vanalles over 'straling'.
Avatar gebruiker
Lex.Michdebak
Niet meer weg te krijgen
Niet meer weg te krijgen
 
Berichten: 56
Geregistreerd: 22 mei 2013, 00:49
Woonplaats: Limburg

Re: Nanovna

Berichtdoor Robber57 » 26 maart 2021, 02:15

Wellicht vermeldenswaardig; de nanovna ontwikkeling gebeurt in samenwerking met een nederlander genaamd Erik Kaashoek, als ik het goed begrijp was hij iets van een ontwikkelaar bij Philips en andere high tech bedrijven, iig een meneer die van wanten weet op technisch gebied.

Ook uit zijn koker komt het grootste gedeelte ontwikkeling van de TinySA oftewel een kleine spectrum analyzer, ook te koop voor luttele tientjes en gemaakt in china.

Deze mini spectrum analyzer is werkelijk een huzaren stukje mini technieken voor de rf hobbyist een ongelofelijk stukje gereedschap wat 10 jaar geleden nog ettelijke tienduizenden euros koste.
Uiteraard is deze niet van een dergelijke hoge professionele kwaliteit maar voor de hobbyist goed bruikbaar een een dikke tien voor prijs/prestatie verhouding.
De ontwikkeling er van gaat continu door met telkens weer updates vd software en firmware, een laatste toegevoegde mogelijkheid is dat je met wat eenvoudig soldeer knutselwerk er ook een koptelefoon op aan kunt sluiten en kunt luisteren naar het signaal in am of fm.

Ook deze word gekloond bij het leven en de klonen zijn echt bagger dus als je er eentje wilt kopen houd je het best aan de adressen die erik kaashoek adviseert op de website : https://www.tinysa.org/wiki/
Op de site vind je alle info die er is incl koop adressen waarbij ik moet vermelden dat het europese adres "passion radio" de timysa niet meer verkoopt, ik heb ze gemaild maar helaas en heb er dus nu maar eentje besteld op aliexpress.
De adressen zijn dezelfde als de Hugen shop op aliexpress en alibaba waar je de nanovna kunt kopen van mevrouw maggie.
Op youtube is een hele reeks met videos te vinden van erik kaashoek met uitleg over de tinysa: https://m.youtube.com/user/superduramen
De serie videos: https://m.youtube.com/playlist?list=PL5 ... ZevwWUdVIg
Afbeelding
Afbeelding

Het adres van de google-groep over de tinysa: https://groups.io/g/tinysa
Robber57
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 276
Geregistreerd: 10 sep 2015, 23:48

Re: Nanovna

Berichtdoor Ernst » 26 maart 2021, 12:13

30 jaar geleden was deze meting nog helemaal analoog en kostte ook een paar tientjes voor zo'n meet instrument.
Veelal gebruikt voor het afregelen van 3-meter zendertjes

Afbeelding

Maar tegenwoordig met het opensource platvorm is er veel meer mogelijk

ook Arduino kom je steeds vaker overal tegen zelfs met uitleg over het gebruikte script

https://www.changpuak.ch/electronics/Arduino-Project-VISIONARY.php
Avatar gebruiker
Ernst
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1597
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06
Woonplaats: Nabij Drachtten

Re: Nanovna

Berichtdoor Robber57 » 27 maart 2021, 16:11

Ernst schreef:30 jaar geleden was deze meting nog helemaal analoog en kostte ook een paar tientjes voor zo'n meet instrument.
Veelal gebruikt voor het afregelen van 3-meter zendertjes

Afbeelding

Maar tegenwoordig met het opensource platvorm is er veel meer mogelijk

ook Arduino kom je steeds vaker overal tegen zelfs met uitleg over het gebruikte script

https://www.changpuak.ch/electronics/Arduino-Project-VISIONARY.phpBen ik het een beetje mee eens, de grid dipper die je laat zien koste in 1974 $125 , met de toenmalige conversie naar gulden, ik gok zo'n 1,5 komt dat op zo'n fl185,-.
Dat is (ook een gokje) ongeveer een netto weeksalaris in 1974, ik herinner dat mijn vader zo iets verdiende als fotograaf.
Dat zou omgerekend naar nu een nanovna voor €400-500 (1500-2000 netto/maand) zijn terwijl het ding €40 kost, dat scheelt een factor 10.
Electronica high tech kost echt geen drol tegenwoordig en heeft meer rekenkracht dan een cray-one supercomputer uit de jaren 80, er waren veel dingen vroeger echt veel beter, mooier en meer waardevol maar die electronica van nu is van een andere wereld.

De nanovna en tinysa zijn idd ook open source dus als je wilt kun je er helemaal induiken en zelfs je eigen firmware schrijven, op github is alles te vinden, schemas, firmware, beschrijving, onderdeel lijsten, zelfs de printfiles om de behuizing te 3-d printen etc etc.
Robber57
www.cbforum.nl Freak
www.cbforum.nl Freak
 
Berichten: 276
Geregistreerd: 10 sep 2015, 23:48

Re: Nanovna

Berichtdoor Ernst » 27 maart 2021, 20:38

hoe dan ook
de kosten toen tov de zender vielen heus in het niet toen ter tijd
1,5,Kilowat met een vakwerkmast met 4 keer een dipool erin.
fm zender was vanuit Rotterdam tot achterin Brabant nog goed te horen :D

leuke tijd, veel van geleerd :D
Avatar gebruiker
Ernst
Super Spammer
Super Spammer
 
Berichten: 1597
Geregistreerd: 08 feb 2005, 00:06
Woonplaats: Nabij Drachtten


Keer terug naar Meters

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten